- 19.01.24
- 30
- 13
- Автор теми
Хочу поділитись історією як створював свій Веб каталог сайтів.
Затрачений час: - 14 днів.
Створено версій: - 3 версії
Що реалізовано:
- автоматична провірка - яка намагається витягнути з сайту: тітл, дескріпшен, ключові слова, іконку, картинку og, NS, країну сервера, код відповіді
- Схожі сайти,
- Топ сайтів,
- Популярні сайти,
- останні сайти,
- генерація Sitemap,
- Лічильник сайтів, і лічильник переглядів,
- завантаження картинок,
- примітивна адмінка із сесійним захистом.
Проблеми в порядку їх складності:
1. текст, опис, ключові слова - 110 категорій описати щоб це виглядало змістовно і по темі.
2. картинки - виготовлення та оптимізація картинок для мобільної версії.
3. сортування по категоріям - 50% сайтів (2000штук) прийшлось прописувати категорію вручну
4. збір інформації про сайти - пов'язано із парсингом та записом.
5. html + css.
PHP код по складності.
1. Парсер для збору сайтів - так і не вирішив. Пішов шляхом завантаження сайтів на свій компютер за допомогою сторонніх рішень, а потім уже за допомогою PHP бібліотеки "libcurl" проходився по папкам і заганяв зміст з файлів у БД.
2. Завантаження картинки - як не дивно але виявилось складно реалізувати заванатження картинки - зменшення та переведення її в формат .webp. Копліот і ЧатДЖПТ - так і не допомогли, благо у мене були свої доробки і навіть свій клас для цієї потреби. (код внизу)
3. Впорядкування БД за допомогою SQL запитів - о тут уже класно допоміг ДЖПчат .
4. Найбільше напрягся при створенні навігації по сторінкам категорії, області та навігації для головної - так я к у мене навігація зберігається в SSI файлах, а не витягуються вони з БД - тут відчув себе майже Сенйором який проектує патерни
5. AJAX запити до БД через JS так як досвід уже був прийшлось лише погратись із точкою входу та обробкою POST запитів.
6. Захист. Опишу етапи:
6.1 Неможливість введення в поле форми заборонених символів та команд SQL - реалізовано через JS.
6.2 Після тестування завжди вимикайте виведення помилок додавши на початок ваших PHP файлів "error_reporting(0);"
6.3 Все що приходить із форм спочатку очищається стандартними функціями і не тільки, наприклад:
6.4 Захист від ботів, усі секрети не розповім але 99% відсіювання ботів забезпечує наявність поля для емейла - це поле скривається для користувачів через CSS, бажано через правила черги а не класи чи id, щоб скрипт бота не зрозумів що поле скрите.
Так ось боти завжди заповнюють емейл поля - тобто якщо прийшло поле заповнене - це БОТ.
Вигляд адмінки - дивіться на скріні (Просто водимо id сайті і відкривається поля для редагування).
- переглянути третю версію каталога - https://goodwap.pp.ua
P.S. Буду радий якщо знайшли і вкажите на знайдені помилки на сайті...
Затрачений час: - 14 днів.
Створено версій: - 3 версії
Що реалізовано:
- автоматична провірка - яка намагається витягнути з сайту: тітл, дескріпшен, ключові слова, іконку, картинку og, NS, країну сервера, код відповіді
- Схожі сайти,
- Топ сайтів,
- Популярні сайти,
- останні сайти,
- генерація Sitemap,
- Лічильник сайтів, і лічильник переглядів,
- завантаження картинок,
- примітивна адмінка із сесійним захистом.
Проблеми в порядку їх складності:
1. текст, опис, ключові слова - 110 категорій описати щоб це виглядало змістовно і по темі.
2. картинки - виготовлення та оптимізація картинок для мобільної версії.
3. сортування по категоріям - 50% сайтів (2000штук) прийшлось прописувати категорію вручну
4. збір інформації про сайти - пов'язано із парсингом та записом.
5. html + css.
PHP код по складності.
1. Парсер для збору сайтів - так і не вирішив. Пішов шляхом завантаження сайтів на свій компютер за допомогою сторонніх рішень, а потім уже за допомогою PHP бібліотеки "libcurl" проходився по папкам і заганяв зміст з файлів у БД.
2. Завантаження картинки - як не дивно але виявилось складно реалізувати заванатження картинки - зменшення та переведення її в формат .webp. Копліот і ЧатДЖПТ - так і не допомогли, благо у мене були свої доробки і навіть свій клас для цієї потреби. (код внизу)
3. Впорядкування БД за допомогою SQL запитів - о тут уже класно допоміг ДЖПчат .
4. Найбільше напрягся при створенні навігації по сторінкам категорії, області та навігації для головної - так я к у мене навігація зберігається в SSI файлах, а не витягуються вони з БД - тут відчув себе майже Сенйором який проектує патерни
5. AJAX запити до БД через JS так як досвід уже був прийшлось лише погратись із точкою входу та обробкою POST запитів.
6. Захист. Опишу етапи:
6.1 Неможливість введення в поле форми заборонених символів та команд SQL - реалізовано через JS.
6.2 Після тестування завжди вимикайте виведення помилок додавши на початок ваших PHP файлів "error_reporting(0);"
6.3 Все що приходить із форм спочатку очищається стандартними функціями і не тільки, наприклад:
function clearInput($inputString){
// Список слів і знаків для видалення
$wordsToRemove = ["'", "\"", "x\\", "--", "&", "#", "%", "+", "=", ";", ",", "*", "$", "!", "?", "prompt", "script", "DELETE", "FROM", "PDO", "SELECT", "[", "]", "{", "}", "(", ")", "<", ">", "\r", "\n", "\t", "INSERT"];
// Переводимо дані в нижній регістр для неповноти чутливості до регістру
//$lowercaseInput = mb_strtolower($inputString, 'UTF-8');
// Видаляємо заборонені слова
$filteredValue = str_ireplace($wordsToRemove, '', $inputString);
// Видаляємо небажані теги
$filteredValue = strip_tags($filteredValue);
// Використовуємо htmlspecialchars для уникнення XSS-атак
$filteredValue = htmlspecialchars($filteredValue, ENT_QUOTES, 'UTF-8');
// Використовуємо trim для видалення зайвих пробілів на початку і в кінці рядка
$filteredValue = trim($filteredValue);
return $filteredValue;
}
6.4 Захист від ботів, усі секрети не розповім але 99% відсіювання ботів забезпечує наявність поля для емейла - це поле скривається для користувачів через CSS, бажано через правила черги а не класи чи id, щоб скрипт бота не зрозумів що поле скрите.
Так ось боти завжди заповнюють емейл поля - тобто якщо прийшло поле заповнене - це БОТ.
Вигляд адмінки - дивіться на скріні (Просто водимо id сайті і відкривається поля для редагування).
- переглянути третю версію каталога - https://goodwap.pp.ua
P.S. Буду радий якщо знайшли і вкажите на знайдені помилки на сайті...